Ga doen waar je goed in bent en waar je vrolijk van wordt!


Inspiriment

‘Drie dingen zijn heel belangrijk voor je eigen toekomst: ga doen waar je goed in bent en waar je vrolijk van wordt, durf anders te zijn dan anderen, en wees niet bang om dingen ook anders te doen.’ Met deze belangrijke boodschap sloot Ruud Veltenaar zijn inspiriment af in Papendal, voor meer dan duizend leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de Lingescholen.

 

Zelfsturende auto’s en een arm uit een 3D-printer

Ruud is filosoof, trendwatcher en friskijker, zoals hij zelf zegt. Op inspirerende wijze nam hij de kinderen mee de toekomst in, die de komende tien jaar meer gaat veranderen dan de afgelopen driehonderd jaar is gebeurd, gelooft hij. Hij had het met de kinderen over zonnepanelen, zelfsturende auto’s (waar je gewoon jezelf mee naar hockey kunt brengen als je moeder weer eens niet opschiet), de IBM Watson-supercomputer, en 3D-printers waarmee we protheses kunnen maken voor mensen die een arm of been moeten missen.

 

Vragen via een dobbelsteen

Kinderen die iets wilden vragen of zeggen, mochten hun vinger opsteken en kregen vervolgens een zachte kubus toegeworpen, met ingebouwde microfoon. En daar werd gretig gebruik van gemaakt. ‘Maar Ruud, die elektrische auto’s zijn helemaal niet zo goed, want die hoor je bijna niet, en dan kan er zo iemand onder komen’, merkte een van de leerlingen terecht op.

 

Minder vlees, meer zonnepanelen

Uiteraard kwam ook de mobiele telefoon ter sprake. ‘Ga op je stoel staan als je een mobieltje hebt’, zei Ruud, en bijna alle kinderen gingen op hun stoel staan. ‘En ga nu op je stoel staan als je een fairphone hebt’, zei hij, en iedereen bleef zitten. ‘Kijk wat je zelf, en samen, kunt doen voor een betere wereld’, aldus Ruud. ‘Vraag je ouders minder vlees te kopen en het dak van je huis vol te leggen met zonnepanelen.’ Een beetje belerend was Ruud wel op het einde, maar daar hadden de kinderen weinig last van. Die wilden na een uur aandachtig luisteren – een fantastische prestatie – nog wel even de polonaise dansen met Ruud, en hem een high five geven.

 

Inspiriment Luc

Luc komt iets op het podium vertellen